Existují různé druhy čaje matcha?

Dnes se s čajem, který nese exoticky znějící název matcha setkáváme téměř dnes a denně. Za prvé se jedná o klíčovou součást japonského čajového obřadu, který zacházení s tímto čajem svazuje řadou letitých pravidel. Neméně důležitý je tento zelený práškový čaj pro některé dezerty, najdeme jej proto i mezi surovinami v cukrářské dílně. Není ale žádným překvapením, když uvedeme informaci, že mnoho lidí na celém světě nevyhledává matchu pro rituály čajového obřadu a ani z ní nepřipravuje dezerty. Matchu vyhledávají pro svou zálibu v její charakteristické chuti. Nemůžeme tak být překvapeni, když při pohledu na nabídku specializovaných obchodů s čajem nacházíme nepřebernou nabídku tohoto japonského čaje, přičemž jeho varianty se liší nejen cenou, ale hlavně kvalitou.

I přesto, že matcha spadá do široké kategorie zelených čajů, nebylo by moudré je srovnávat s "obyčejnými" práškovými zelenými čaji. Jsou totiž nejméně dvě vlastnosti, v kterých se liší. Samozřejmě se jedná v prvé řadě o chuť. Na rozdíl od klasického zeleného čaje, jehož chuť bývá někdy až svíravá, matcha se vyznačuje jemnou a nasládlou chutí, kterou korunuje pouze jemný hořký odstín. Této chuti se dosahuje zvláštním způsobem pěstování. Dalším rozdílem je obsah látky theanin: V klasickém zeleném čaji tato látka totiž téměř chybí, matcha jí naopak obsahuje velké množství.

Snadné je rozpoznat matchu od klasického zeleného čaje podle jeho typické, sytě zelené barvy. I v tomto případě se jedná o důsledek jeho tradiční výroby. Čaj je mlet mezi žulovými kameny - to zabraňuje spálení lístků a čaj si uchovává většinu chlorofylu, což v konečném důsledku vede k jeho typické barvě.

Dnes můžeme sehnat mnoho různých tříd čaje matcha. Nejvyšší kategorie je matcha používaná k tradičnímu japonskému čajovému obřadu. Tyto třídy, nejčastěji používané nejslavnějšími čajovými školami Japonska a také v buddhistických klášterech však bohužel bývají poměrně obtížně dostupné. Je skutečně vzácnou příležitostí objevit tyto čaji za hranicemi Japonska.

Každý milovník matchy jistě ocení, že o poznání dostupnější jsou i jiné druhy "premium" matchy. Chuťově jsou vynikající a kvůli jejich nákupu nemusíme cestovat do Japonska.

Nejlevnější jsou matchy vyrobené ze starších čajových lístků. Používají se jako ingredience při vaření a přípravě latté, zmrzliny či koktejlů. Starší čajové lístky mají výraznější chuť, a proto mohou jako přísada vyniknout a výslednou potravinu skutečně obohatit.

Prohlédneme-li si obaly čaje matcha, odhalíme na nich dvojí označení: Usucha a koicha. Jedná se o dva základní druhy čaje, jejichž rozdíly tkví především v chuti, Usuchu, to je matcha klasická, hojně rozšířená. Oproti koichi je intenzívnější, se svíravější chutí.

Koicha je čaj jemnější chuti. Je proto možná překvapivé, že tento čaj vyrábí z lístků keřů, které dosáhly stáří alespoň třiceti let. Jeho chuť není přirozeně tak výrazná, proto je možné klidně zdvojnásobit dávku při přípravě našeho šálku. Rozdíly mezi usuchou a koichou jsou i v ceně. Koicha bývá zpravidla dražší.