Najděte skutečně kvalitní práškový čaj
V dnešních dnech není pití práškového čaje matcha výhradně jen japonskou záležitostí. Zprávy o jeho pozitivních účincích se rychle šíří po celém světě a své vlastní balení matchy si dnes můžete objednat v podstatě kterékoliv části zeměkoule. Dříve bývala matcha velmi exkluzivní záležitostí, která byla určena jen vybraným vrstvám japonské společnosti. Dnes si můžeme v mnoha rozličných kvalitách tohoto čaje vybrat skutečně každý. Je proto důležité se do začátku ptát: Jakou matchu si pořídit, podle čeho vybírat? Podívejme se proto nyní na některé klíčové zásady, kterými je vhodné se při výběru matchy řídit.
Bohužel – a to je důležité zdůraznit – jedna univerzální rada neexistuje. V dnešní době je na trhu k sehnání mnoho různých tříd tohoto čaje. Obecně se však dá konstatovat, že neplánujeme-li používat matchu při vaření pokrmů či ochucování dezertů, je vhodné sáhnout po co nejvyšší třídě tohoto čaje. V žádném případě by z toho nemělo vyplynout, že nižší třídy čaje matchy nelze pít. Samozřejmě, že to možné je. Jen je třeba počítat s tím, že výsledná chuť nápoje bude výrazně svíravější, než by byla u matchy připravené ze surovin vyšších tříd. První pravidlo poučeného výběru matchy tak zní: Čaj vybírat pouze u prodejců, který má v sortimentu různé druhy matchy určené k přímé konzumaci nebo pro vaření a důsledně mezi nimi rozlišuje.
Doporučujeme se také soustředit na to, jak je ten který čaj pojmenovaný. Sám název totiž dovede o kvalitě produktu mnohé napovědět. Významní japonští producenti matchy v současnosti nabízí desítky různých druhů tohoto čaje a často je označují nejrůznějšími poetickými jmény. Rozhodně se vyplatí těmto jménům při nákupu věnovat pozornost. A to nejen u těch zákazníků, kteří se zajímají o japonštinu nebo o dějiny čaje. Konec takovýchto jmen totiž vždy napovídá, pro jaký typ nápoje je čaj v balení vhodný.
Je-li na konci poetického názvu slovní spojení „no mukashi“, máte v ruce čaj skutečně vysoké kvalitativní třídy. Ta je ideální pro přípravu tzv. koichy, který je také známý jako hustý čaj matcha. Najdeme-li na balení slovní spojení „no shiro“, jedná se o čaj, z kterého připravíme kvalitní „usuchu“, tzv. řídkou matchu. Ta je stále skvělým způsobem, jak si tento životodárný nápoj vychutnat.
Ptáte-li se, jak rozlišit matchu, z které připravíte a skutečně kvalitní nápoj a matchou vhodnou pro ostatní užití v kuchyni, je třeba hledět zejména na kvalitu čajového prášku. Hlavně se jedná o odlišnosti v jeho zabarvení. Pro vaření jsou určeny zejména nižší třídy čaje matcha. Ty jsou rozpoznatelné podle svého spíše nažloutlého odstínu. Vyšší třídy – například ty, které se používají při tradičním japonském obřadu – mají sytou, zelenou barvu.
Skutečnost při výběru bude však poněkud odlišná, pravděpodobně se nakonec nebudete rozhodovat podle barvy prášku. Je to dáno z prostého důvodu: Čaj matcha totiž působením slunečních paprsků poměrně rychle degraduje a podléhá zkáze. Dobrý prodejce tak matchu prodává pouze v uzavřeném balení, které čaj chrání jak před působením slunečních paprsků, tak před oxidací, ke které by při skladování v otevřené nádobě určitě došlo.