Matcha jako laskomina v kuchyni
Mezi skutečnými znalci a vyznavači japonského čajového obřadu je zelený čaj matcha mimo jiné znám jako císařský čaj. Určitě každý zájemce o dějiny čaje alespoň tuší, že se matchu na císařském dvoře popíjeli po dlouhá staletí jako lahodný čajový životabudič. Je však typickým rysem dnešních dnů, že se věhlas čaje matcha šíří i mimo okruh milovníků čaje. Čím dál tím častěji se tak s matchou setkáváme u výživových poradců, kteří o čaji matcha mluví jako o tzv. superpotravině. Do této skupiny řadíme mnoho různých, většinou exotických druhů ovoce a zeleniny, které obsahují mimořádné obsahy zdraví prospěšných živin. Zařazení matchy do této kategorie je na místě, zvážíme-li, že matcha má v sobě desetkrát více živin než je v jednom šálku klasického zeleného čaje. Není žádným překvapením, že se matchou často setkáváme i v kuchyni, kde se nabízí celá řada nejrůznějších využití.
V době, kdy se poprvé matcha objevila na pobřeží Japonska – což bylo ve 12. století -, předcházela ji hlavně pověst zázračného léku, který byl účinný na celou řadu nejrůznějších zdravotních neduhů. V prvé řadě se čaj matcha proslavil jako jeden z nejlahodnějších japonských čajů, využití síly matchy i jinými způsoby však není nijak neobvyklé ani nové. Matcha tak pro vás může být vynikající volbou i v případě, že pití čaje nijak často nevyhledáváte, ale zároveň byste rádi vyzkoušeli jeho účinky na lidské zdraví. Anebo – a to je třetí možnost – se vám chuť matchy hodí do vašeho receptu.
Čajový prášek matcha obsahuje až stokrát vyšší koncentrace zdraví prospěšných antioxidantů než v už tak zdraví prospěšném běžném zeleném čaji. Dále se v matche nachází například antioxidant EGCG, pověstný startér lidského metabolismu, což pak vede k rychlejší redukci tělesné hmotnosti. Běžně se matcha připravuje rozmícháním čajového prášku ve vodě a jeho vypití i s tímto práškem. Použití matchy v kulinářském umění se rozhodně nekladou žádné meze.
Pro toho, kdo hledá nějaké zajímavé a zároveň zdravé ozvláštnění svých čajových koláčků, sušenek či zmrzliny, je matcha tou správnou volbou. Matcha dodá vašemu pokrmu nejen krásnou zelenou barvu, originální chuť a vůni, ale zároveň pokrm obohatí o pořádnou dávku zdravý prospěšných antioxidantů.
Jednou ze skvělých, ale zároveň rozšířených a chutných variant, která je velmi oblíbená mezi milovníky zdravého životního stylu je přirozené spojení matchy s jogurtem nebo sýrem cottage. Uvažujete-li nad tím, čím obohatit zítřejší snídani, zkuste přidat prášek matcha do vašeho jogurtu nebo sýru cottage, dobře promíchejte a přidejte kousky ovoce podle vlastní chuti. Uvidíte, jak lahodná je to kombinace.
Přemýšlíte-li o tom, jak zajímavě a hlavně zdravě ozdobit zmrzlinu, dezert či cheesecake? Co takhle zkusit tentokrát sáhnout po špetce práškového čaje matcha? Fantazii se při použití matchy při vaření rozhodně nekladou a je možné ji používat jako jednu z ingrediencí při klasickém vaření. Velmi oblíbené jsou tak například palačinky s matchou, které je dobré dle libosti také doplnit ovocem. S matchou se můžeme setkat i jako se součástí těsta na čím dál tím oblíbenějších dortíčků typu cup cakes s čajovou příchutí.
Od použití matchy v kuchyni vás možná odrazuje její cena. Ano, matcha není nejlevnější. Vždy je ale dobré myslet na to, že od práškového čaje matcha je možné na trhu sehnat celou řadu tříd, které se velmi výrazně liší kvalitou a cenou. Je však třeba pamatovat na to, že díky velké oblibě matchy coby kulinářské ingredience, je dnes velmi snadné sehnat druhy matchy speciálně určené pro kuchyňské použití. A tyto bývají často mnohokrát cenově dostupnější.