Pomůcky pro tradiční přípravu matcha čaje
Chceme-li správně provádět tradiční japonský čajový obřad, je naprosto nepředstavitelné provádět jej bez chawanu, speciální čajové misky. Její původ se datuje až do šestnáctého století. V této době totiž pravděpodobně nejslavnějšímu čajovému mistrovi všech dob Sen Rikyovi podařilo vymyslet dokonalý tvar, který se pak hluboce zapsal do dějin čajového nádobí. Pátráte po té nejlepší matche na váš slavnostní stůl? Rozhodně ale nezapomínejte ani na výběr vhodného chawanu. Bylo by velkým porušením pravidel čajového obřadu, pokud byste tento zelený práškový čaj pili z něčeho jiného, než je tradiční čajová miska.
Nálezy archeologů napovídají, že se původní chawan dostal na Japonské ostrovy přibližně ve stejné době jako samotný čaj. Čaj i misky přišly z Číny. Tato nádoba je speciálně určená k tomu, aby mohlo dojít k plnému rozvinutí podmanivého aroma a jedinečné chuti. Japonská čajová kultura postupně upravovala původní činský tvar až postupně přešla k vlastní škole čajové keramiky. Výsledkem tohoto procesu jsou tzv. tenmoku, tradiční čajové misky, které jsou neodmyslitelně spjaté s ranými dějinami práškového čaje matcha.
V šestnáctém století se slavný čajový mistr Sen Rikyu zabýval problémem hledání toho nejvhodnějšího tvaru nové čajové misky. Ta měla být vytvořena v duchu jeho filozofii Wabi. V té je naprosto zásadní poučkou, že nejdůležitější je smysl pro objevování a uznání krásy v jednoduchosti. Právě i čajová miska by tomu měla být podřízena a měla by odrážet jednoduchost svým tvarem i povrchem.
Mistr Sen Rikyu nakonec objevil zhmotnění svých ideálů v práci původem korejského tvůrce keramiky, mistra Raku Cho-Jiro. Od té doby nese čajová miska určená k vychutnání čaje matcha jméno po svém tvůrci, raku. Na tomto místě je vhodné připomenout, že práce z dílny následovníků a pokračovatelů Rako Cho-Jira je možné dokonce sehnat ještě dnes. Aktuální kolekce jsou však skutečně mimořádně vzácné a tomu také odpovídá jejich nemalá cena.
V duchu své filozofie mistr Sen Rikyu velmi pečlivě dohlížel na to, aby chawany nebyly nijak zdobené. Vyžadoval vždy maximální jednoduchost, co nejprostší tvar a co nejjemnější hrany. Jeho následovník a přímý učedník Furuta Oribe – další jen obtížně vypustitelná postava v dějinách chawanu – musel tak čekat až do mistrovy smrti, aby mohl konečně realizovat své představy o podobě chawanu. Až tehdy se objevují čajové misky s kresbami a glazurou v kontrastních barvách. Máte-li dojem, že vás zaujala právě tato varianta ptejte se v obchodech po tzv. stylu Oribe. I zde je nutno upozornit, že i tento druh chawanů je jen obtížně sehnatelný.
Jak tedy po tom všem rozpoznat ten skutečně správný chawan pro váš čajový obřad? Je důležité pamatovat na několik důležitých zásad a rozhodně se jich pevně držet. Jedině tak je možné zajistit, že si svůj čaj matcha skutečně vychutnáte tak, jak se sluší a patří.
Za prvé je třeba, aby byl vnitřní povrch chawanu dokonale jemný. Totéž platí i pro kraje čajové misky. Jedině tak se dá zajistit, že se práškový čaj dokonale rozmíchá a žádné zrnko nezůstane uvězněné v drobných nerovnostech a nepravidelnostech.
Podobně důležitá je i zásada, že je nutné vybírat takovou čajovou misku, která dokonale sedí na podložce nebo stolku. Kdyby tomu tak nebylo, hrozí, že během šlehání právě zalitého prášku více rozlijete, než rozmícháte. A ještě ke všemu je pravděpodobné, že k dokonalému rozmíchání budete mít skutečně daleko, což se negativně podepíše na celkové konzistenci nápoje. A na úplný závěr pro zvídavé zájemce dodejme, že chawany se dokonce mohou svým tavren lišit podle ročního období, kdy je matcha podávána. Širší a nižsší jsou doporučovány pro letní měsíce. V zimě doporučujeme chawan spíše vysoký a úzký, neboť lépe drží teplotu nápoje.