O pěstování čajovníku pro výrobu matchy
Japonští mistři čaje dovedli samotnou přípravu čaje až do formy jedinečného rituálu. Podobně lze i o samotném pěstování čaje matcha mluvit jako o svým způsobem vědě. Jen stěží bychom našli čaj, kterému je věnována taková péče a je tak náročné jej pěstovat. Matcha dnes rozhodně patří k nejdražším čajům na světě. Jeho výjimečnost do jisté míry tkví už v sazenicích tohoto čaje. Už samotné sazenice procházejí velmi pečlivým výběrem. Největší podíl na exkluzivitě matchy však leží v samotném procesu pěstování, sklízení a samozřejmě neméně náročném zpracování. Podívejme se proto nyní společně na to, co všechno se musí stát na zelených asijských svazích, aby se na váš stůl mohl dostat šálek kvalitního čaje matcha.
Ten nejkvalitnější čaj matcha se dnes nejčastěji pěstuje v centrální části Japonska. Trvá to dlouhých pět let, než je Camellie sinensis – neboli čajovník čínský – připraven na svou první sklizeň. Ale ještě dříve, než se čajové lístky otrhají, je nutné provést zdánlivě zvláštní operaci, která z lístků udělá právě to, čím se odlišují od ostatních čajů.
V průběhu dubna, v době na rostlinách nesměle raší první pupeny čajovníku, pěstitelé zakrývají celou plantáž tak, aby zabránili pronikání světla na rostliny. Cílem je ubrat rostlinám až devadesát procent světla, které by na ně mohlo dopadnout. Proč – ptáte se možná. Jediným účelem této činnosti je výrazné omezení procesu fotosyntézy. Tím se výrazně urychlí a zvýší tvorba chlorofylu, která se pak odrazí v sytě zelené barvě, která je pro tento čaj typická a odlišuje jej od ostatních čajů.
Nejde však jen o barvu. Tím, že se rostliny na několik týdnů zastíní, objeví se u nich také zvýšená koncentrace látky theanin. Tato aminokyselina je zodpovědná za charakteristickou plnou chuť čaje matcha, která se určitě vryje hluboko do paměti každého milovníka pití čaje.
Krátké období sklizně začíná v květnu. Probíhá jen jednou za rok. Absolutně nejkvalitnější matchu hledejte pod označením „First Flush“. Jedná se o první várku z každé sklizně, várku, která je nejkvalitnější a tudíž má největší obsahy účinných látek. Chcete-li skutečnou kvalitu, doporučujeme matchu s přídomkem „First Flush“.
I když to tak při pohledu na zpracovaný produkt ve formě čajového prášku nemusí vypadat, matcha je získávána pouze z těch nejkřehčích čajových lístků. Je samozřejmé, že výše popsaná metoda umělého zastiňování rostlin nemění vlastnosti lístků přímo. Kvalitní matcha je výsledkem urputného boje čajovníku o trochu toho světla, bojem, který bojuje sama příroda. Člověk – pěstitel jen vytváří pro tento boj podmínky.
Rostliny jsou nuceny samy reagovat na uměle vytvořenou situaci. Ochuzeny o více než čtyři pětiny tak potřebného slunečního záření, musí se za světlem natáhnout. Výsledkem tohoto tří týdenního snažení jsou jasně rozpoznatelné, nedějí se tedy jen na buněčné úrovni rostlin. Na konci období „ve stínu“ jsou čajové lístky u všech keřů o poznání tenčí, užší a dokonce se i výrazně prodloužily. Proměnil se také vzhled pupenů, jsou o mnoho měkčí. Této dvacet dní trvající proměně tak v konečném důsledku vděčíme za to, že matcha je čajem exkluzivně jemným, s krásným, jasným zabarvením a s plnou chutí.