Kouzlo správné přípravy čaje
V dalekém Japonsku dosáhli buddhističtí mniši nejvyššího možného stupně v přípravě čaje matcha. Není však pouze jejich výsadou. Ojedinělý zážitek, který se přípravou a vychutnáním tohoto vzácného práškového čaje pojí, si totiž může doma vychutnat každý. Stačí k tomu jen přesné dodržení léty prověřeného postupu, trocha toho nezbytného vybavení po ruce a samozřejmostí je také nepodcenění i těch nejmenších drobností v přípravě. Tyto detaily totiž z valné většiny utvářejí celkový zdar přípravy. Dříve, než se pustíte do přípravy tohoto vynikajícího nápoje, věnujte prosím alespoň pár minut vaší pozornosti zásadám přípravy této exotické speciality. Tyto zásady vznikaly v Japonsku po dlouhá staletí a jsou tak skutečně ověřeným postupem přípravy zeleného čaje matcha.
Příprava čaje matcha vykazuje některé odlišnosti od přípravy klasických zelených čajů. Je to zejména díky podobě samotného čaje. Jedná se totiž o zrníčka velmi jemného čajového prachu. Ta nejvýraznější odlišnost je zároveň i docela jednoduchá. Čaj matcha totiž během čajového rituálu nezaléváme, abychom jej nechali pouze vylouhovat a vzniklý nálev slili a konzumovali. Čaj matcha musí být místo toho rychle rozšlehán a vzniklý nápoj není potřeba dále nijak louhovat a podobně. Je ihned připraven ke konzumaci.
S výše uvedeným rozdílem jde ruku v ruce i další výrazná odlišnost. Příprava matchy totiž vyžaduje některé speciální nástroje a vybavení, bez kterých se při přípravě jiných čajů bez nejmenších potíží obejdeme.
Je proto vhodné – už když si objednáváte své první balení čaje matcha – poohlédnout se ve specializovaném obchodě i po tzv. chasenu. Jedná se o speciální metličku, která je vyrobena z bambusu. Ta se při přípravě matchy stane vaším nepostradatelným pomocníkem. Jen díky jejím tvaru, který byl po staletí vybrušován k dokonalosti, dosáhnete skutečně ideálního vyšlehání čaje matcha. Nesmíme zapomenout ani na stojánek na chasen. Tato tradiční pomůcka zajistí důkladné vyschnutí chasenu a tím se pomůže zajistit co nejdelší životnost a použitelnost celého nástroje.
Příprava matchy je zpočátku hlavně o cviku, o tom, dostat do ruky potřebný švih. Později, po troše tréninku, zjistíte, že samotné kroky, z kterých se příprava tohoto exkluzivního nápoje skládá, nejsou zas tak náročné. Přípravu rozdělujeme do dvou fází. V první matchu musíme pečlivě prosít čajovým sítkem, v druhé pak to, co zbude, pečlivě a hlavně rychle rozmícháme v čajové misce.
Na 100 ml výsledného nápoje je potřeba přibližně 1 g čaje. Jako první bod postupu si tak odměříme potřebné množství čaje a pomocí chashaku – což je japonské slovo pro tradiční bambusovou čajovou misku – čaj skutečně velmi pečlivě prosejeme. Po této první fázi můžeme přejít k vaření vody.
Důležité je používání vždy co nejměkčí vodu. Jedině tak lze totiž dosáhnout skutečně ideálních výsledků. Doporučujeme používat např. měkká přírodní minerální voda. Nemáme-li jinou možnost, než využít obyčejné vody z kohoutky, je potřeba se zabit přebytečného chloru. A to buď pomocí filtru, nebo, pokud jej nemáme, časově poněkud náročnějším převařením.
Máme-li připravenu vodu, přivedeme ji k varu. Poté ji bude potřeba zchladit na přibližně osmdesát stupňů Celsia, což je ideální teplota pro přípravu čaje matcha.
Pokud pro odměření čaje používáme originální chasaku lžičky, vsypeme do misky dvě lžičky čaje, pokud máme pouze „obyčejnou“ čajovou lžičku, bude nám stačit pouze jedna. Prášek v misce zalijeme horkou vodu. Nyní přichází čas na metličku. Pohybem, který vychází z celého zápěstí vyšleháme prášek ode dna misky směrem k hladině tak, aby se na jejím povrchu utvořila zelenkavá pěna. Není potřeba šlehání zbytečně prodlužovat, pro přípravu kvalitního nápoje skutečně stačí jen několik vteřin. Důležité je ale rozmíchání skutečně všeho prášku. Chcete-li získat osvěžující nápoj, přidejte po rozmíchání matchy do misky kostku ledu, která ji příjemně ochladí a osvěží.