Původ čaje

V dnešní době už bohužel není možné přesně umístit do historie bod, kdy člověk poprvé ochutnal čaj matcha a poznal sílu ukrytou v každém šálku. Jedno je však nezpochybnitelné – čaj matcha se může pochlubit velmi dlouhou historií. Jsou totiž záznamy o tom, že je přinejmenším pět tisíc let starý. V lékařských knihách, které pochází z doby 3000 let před Kristem totiž nacházíme zmínky o neobvykle účinném léku používaném pro léčbu otoků a horečky. Tento lék nesl označení čajový nápoj matcha. Už v té době byla matcha doporučována jako vynikající léčebný prostředek – a to platí v nezmenšené intenzitě dodnes. Matcha má také své nezastupitelné místo v rámci kulturního dědictví Japonska, kde proslul jako součást tradičního čajového obřadu, který byl původně spojován se vznešenými bojovníky – samuraji.

Po celém světě je práškový čaj známý jako poklad z nejdražších čajové tradice Japonských ostrovů. Může být proto poměrně překvapující, že jeho původním domovem jsou plantáže dávné Říše středu – Číny. Přibližně kolem roku 2500 př. n.l. se věhlas tohoto čaje začal šířit co celém rozsáhlém území Číny. V sedmém století je již matcha tradiční a všeobecně známou čajovou delikatesou, oblíbená pro svou vlastnost posilovat tělo i mysl. Velkou zásluhu na jejím rozšíření mají hlavně buddhistické chrámy, které stávají významnými centry, odkud se věhlas čaje i umění jeho přípravy dále šířil.

Paradoxně – osobou, která se asi nejhlouběji zapsala do historie čaje matcha, je Japonec. Japonský zenový mistr Eisei byl totiž tím prvním člověkem, který z Číny na Japonské ostrovy přivezl semínka čajového keře, který se používá pro výrobu matchy. To bylo přibližně ve 12. století. Tehdy se Eisei vydal na legendami opředenou čajovou cestu. Putoval po Japonsku, tam, kde byla vhodná půda a podnebí, sázel čajové keře a s místními obyvateli se dělil o tajemství pěstování, přípravy, ale také o umění, jak hotový nápoj správně vychutnat.

Na tomto místě je nutné uvést drobnou poznámku o tom, že v té době mělo pití čaje blíže k léčebnému postupu než k dnešnímu rozjímavému vychutnávání šálku čaje.

To je ostatně hlavní důvod proč čaj matcha vůbec vznikl. V dobách, v kterých se nacházíme totiž buddhističtí mniši – v té době byli hlavními nositeli vzdělanosti – zpracovávali velké množství léčivých bylin ve formě prášku. Tato forma totiž byla nejvhodnější pro uchování největšího množství účinných a látek a z nich pramenící síly. Není proto žádným velkým překvapením, že v této formě jednou „skončily“ i čajové lístky. Tento prášek dovedl po zalití vodou předat sílu celého čajového keře.

Svou cestu z buddhistických klášterů zenových mistrů si nakonec matcha našla až na japonský císařský dvůr. K velké renesanci čaje matcha dochází v 16. století, kdy se stává důležitou součástí tradičního čajového obřadu. Kouzlo a sílu tohoto nápoje objevují samurajové a povyšují jej na jeden z nejvhodnějších druhů čaje pro tento rituál. O čtyři sta let později se matcha stává jedním z nejoblíbenějších nápojů japonské vyšší třídy a díky tomu se postupně propracovává až do Evropy. Také zde postupně matcha získává pověst vynikajícího nápoje s blahodárnými účinky. Díky této složité, čtyři tisíce let trvající cestě, si můžeme matchu vychutnat i u nás doma.