Matcha a rakovina

Už celá řada výzkumů prokázala, že u žen, které žijí v Asii, je nižší procentu výskytu rakoviny prsu. Možná odpověď na otázku „Jak je to možné?“ tkví pravděpodobně v tamní mimořádné oblibě zeleného čaje. Tato řešení ostatně patří k těm nejvíce zkoumaným a skloňovaným. Ve srovnání se západními zemi je v zemích Asie podíl konzumace tohoto čaje výrazně vyšší. Definitivní potvrzení této hypotézy nemáme – a asi to ještě bude chvíli trvat, než se k němu vědci doberou – ale faktem zůstává (a výsledky studií to jen potvrzují), že pití zeleného čaje je výbornou prevencí proti rakovinnému bujení. Samozřejmě jen za předpokladu, že ho vypijeme dostatečné – rozuměj nemalé - množství. Nedá se tak ničemu divit, když se v poslední době skloňuje právě zelený práškový čaj matcha. Vždyť jeden jediný šálek čaje matcha vydá za deset šálků klasického zeleného čaje. Tolik tělu prospěšných živin ve vysokých koncentracích obsahuje.

Japonský zelený práškový čaj je jakousi kouzelnou truhličkou, která je plná tělo prospěšných minerálů a vitamínů. V tomto obřadním čaji, který si zároveň můžeme připravit kdykoliv, ke každodennímu popíjení, najdeme vitamíny A, B, C, E nebo K.

Kromě vitamínů však podrobnější analýza zeleného čaje matcha odhalí také velké množství katechinů. Tyto látky fungují jako silné antioxidanty. A k antioxidantům se váže celá řada pozitivních účinků na náš organismus. Jejich příjem v dostatečném množstvím tak může například fungovat jako výborná prevence nemocí srdce a cév (kardiovaskulární choroby) ale i rozvoji žaludečních vředů. Podobná je i účinnost katechinů pokud jde o prevenci nádorových onemocnění. V této souvislosti se nejčastěji mluví o rakovině tlustého střeva.

Prohlédneme-li si podrobně katechiny, které jsou v matche obsažené, je třeba jmenovat hlavně katechin s označením EGCG. Kromě výše popsaných účinků dovede totiž katechin EGCG výborně potlačovat účinky tzv. volných radikálů, které jsou pro náš organismus škodlivé. Mezi časté zdroje volných radikálů patří např. ultrafialové záření, radioaktivní látky a obecně řečeno většina látek, které poškozují buněčnou DNA. Katechin EGCG tvoří až šedesát procent všech katechinů v čaji matcha obsažených. Právě z tohoto důvodu je matcha tolik oblíbenou formou prevence mnoha onemocnění.

Jedno staré japonské rčení praví, že člověk, který onemocněl rakovinou, by měl každý den vypít přesně deset šálků zeleného čaje. V současné době je medicína, pokud jde o prevenci rakovinných onemocnění méně přísná. Stačí prý vypít pouze čtyři až sedm šálků zeleného čaje. Pokud se vám zdá i toto množství poněkud přehnané, doporučujeme vám k vyzkoušení čaj matcha. Jen jeden jediný šálek má totiž v sobě právě tolik účinných látek, kolik by jich mělo deset šálků klasického zeleného čaje.

V případě, že zrovna nevynášíte do nebes chuť a vůni klasického zeleného čaje jako takového, možná najdete v čaji matcha skvělého pomocníka v prevenci a léčbě nebezpečných nádorových onemocnění. Místo doporučovaných – takřka – hektolitrů zeleného čaje, postačí jedna deci čaje matcha každé ráno. Pokud i tak vám nevyhovuje její chuť, můžete ji ostatně smíchat například s čerstvou pomerančovou šťávou. Je jen málo příjemnějších způsobů, jak se nastartovat do nového dne, který bude plný pozitivní energie.