Tipy pro uchování čerstvosti čaje matcha

K dokonalému vychutnání čajového rituálu nebudete potřebovat jen znalosti o správném postupu přípravy a veškeré potřebné čajové nádobí a pomůcky. Naprosto klíčové je mít po ruce samotný zelený čaj matcha a to samozřejmě v té nejlepší možné kondici. Tato věc ale nakonec může být největším kamenem úrazu. Stačí totiž jedno prosté opomenutí – zapomenout i matchu té nejlepší kategorie na pár týdnů na sluníčku se může těžce nevyplatit. Stejně tak temné místo, které je zároveň vlhké. Výběrem čaje totiž všechno spíše začíná, než by končilo. Je proto vhodné věnovat zvýšenou pozornost nejen samotnému čaji, ale i jeho skladování.

Naše léty prověřené zkušenosti nám napovídají, že čaj vydrží snad všechno. V mnoha domácnostech najdeme nad sporákem řadu plechovek, které jsou plné zděděného čaje, který pamatuje přinejmenším rakousko-uherskou monarchii. Nebo čas od času ve špajzu narazíme na otevřený papírový sáček černého čaje po prababičce. Jistě – čaj lze z těchto surovin skutečně připravit – budeme-li tedy vzniklému nápoji skutečně říkat vznešeným označením čaj. A nebude to pravděpodobně mít ani následky na vaše zdraví. Nelze však očekávat, že by se z této zvětralé čajové drtě často neznámého původu podařilo vykouzlit dokonalý nápoj čajových mistrů.

Ne, čaj rozhodně nevydrží všechno – ač by se to při pohledu na něj mohlo očekávat. Bylo by nešťastné považovat jej ze naprosto suchý a nezničitelný produkt. Je to možná překvapivé, ale tři procenta jeho objemu netvoří nic jiného než voda. Z tohoto důvodu i čaj potřebuje speciální zacházení a i jeho skladování má svá pravidla omezení. Naštěstí se nejedná o nic složitého. Pojďme se na to, jak skladovat matchu podívat blíže.

Hlavními přednostmi matchy – kromě prokázaných pozitivních účinků na lidské zdraví – je její jedinečná chuť a charakteristická vůně. Všechny výše uvedené vlastnosti může matcha velmi snadno ztratit, pokud nebudou dodrženy alespoň ty nejzákladnější skladovací podmínky. Je proto vždy důležité pamatovat na hlavní nepřátele, kteří dovedou exkluzivní čaj matcha úplně zničit: Jsou to vlhkost, sluneční svit, teplo, vzduch a obecně jakékoliv pachy.

Vždy je potřeba matchu skladovat v uzavřené nádobě, případně v původním obalu, v kterém jste ji zakoupili. Dělejte tak hned z několika důvodů: Zabráníte tím přístupu vzduchu, který čaj postupně přivádí k oxidaci a tudíž znehodnocení. Oxidací čaj ztrácí svou původní sílu, vůni, charakteristickou barvu i chuť. Ochranný obal brání matchu před oxidací a zároveň tvoří ochranu před silnými pachy z okolí, která matcha do sebe velmi ráda absorbuje. Děje se tak až příliš často a téměř jistě se to projeví na výsledné chuti – zkažené - vašeho nálevu. Ze stejného důvodu se nedoporučuje skladovat matchu u sporáku. Čím dále od místa kde se vaří a kde se kumuluje velké množství pachů, tím lépe pro matchu.

Se slunečním světlem to není jinak. Máte-li čaj v pevně uzavřeném obalu, ale ten je průhledný, za nějakou dobu se vlastnosti matchy zaručeně změní. Tento proces naštěstí nenastane během jednoho dvou dnů, po pár týdnech už to ale určitě na chuti a vzhledu matchy poznáte.

Doporučujeme proto skladovat matchu na místě, které bude zároveň suché a temné. Není na škodu čaj uložit do mrazáku. Na tomto místě si totiž spolehlivě uchová všechny své pozitivní vlastnosti i prospěšné živiny. I při tomto způsobu skladování je vhodné mít na paměti jednu důležitou zásadu: Jednou rozmrazený čaj matcha už je vhodné znovu nezmrazovat.