Složení čaje matcha

Před mnoha dávnými lety, když se začal šířit do světa, byl čaj matcha považován hlavně za lék. A právě díky tomuto pojímání matchy jako léku vděčíme za samotnou jeho práškovou formu. V prvním tisíciletí byl totiž prášek považován za jednu z nejlepších cest pro uchování přirozené léčivé síly těchto vzácných darů přírody. Dodnes je matcha považována za nápoj, který má blahodárné účinky na lidský organismus. Pomáhá proti vysokým horečkám, dodá tolik potřebnou energii, přirozenou cestou čistí celé tělo a hlavně dovede výrazným způsobem nastartovat lidský metabolismus a tím zrychlit spalování energie. Jak je to všechno vůbec možné? Jakým látkám vlastně vděčíme za tyto až zázračné kladné efekty čaje matcha? Odpovědi na tyto otázky si můžete přečíst na následujících řádcích.

Největší tajemství zázračné síly práškového zeleného čaje matcha souvisí pravděpodobně v jeho neobvyklé přípravě. Na rozdíl od klasického zeleného čaje matchu nelouhujeme a výsledný nálev nesléváme. Namísto toho se na jemný prášek rozdrcené čajové lístky rozmíchají v horké vodě a vypijeme tak, jak se nám v nápoji rozpustí. Ve své podstatě tedy lístky konzumujeme celé a tělo má tak příležitost získat z nich větší množství účinných látek, než při pouhém přelití vodou a následném louhování.

Stejně jako u jiných druhů čajů jsou i v případě matchy obsažené ve vodě rozpustné látky, jako je například aminokyselina theanin, která je hlavním pramenem typické chuti tohoto čaje, dále látka tanin, které vděčíme za svíravost čaje. Matcha obsahuje také vitamín C. K těmto látkám můžeme přidat také nemalé množství vitamínu A. Ten není rozpustný ve vodě a právě díky tomu, že se čajové lístky ve formě matcha konzumují celé, může jej organismus získat.

Antioxidanty, které jsou v čaji matcha obsažená, patří podle vědců mezi nejsilnější přírodní antioxidanty vůbec. Jen trocha statistiky pro představu. Uvádí se, že matcha obsahuje asi sedmdesátkrát víc antioxidantů než má v sobě čerstvě vymačkaný pomerančový džus, nebo devět krát více betakarotenu, než obsahuje tak prosazený špenát.

Vysoké množství chlorofylu je způsobené zvláštní technikou použitou při stěhování - zastiňováním čajových keřů v posledních týdnech jejich růstu. Jeho zvýšená koncentrace se odráží nejen v nádherně zelené barvě tohoto prášku. Chlorofyl je totiž zároveň silnou přírodní látkou, která důkladně čistí krev. Zároveň také upravuje její zásaditost.

Z pohledu prospěšných látek pro člověka mají nezanedbatelnou roli také katechiny. Některé z nich dovedou účinně bojovat s rakovinným bujením, jiné mají schopnost účinně redukovat hladinu cholesterolu v krvi. Hned několika vědeckými studiemi tak bylo potvrzeno, že v matche obsažené katechiny snižují hladinu nežádoucího cholesterolu typu LDL. Tyto látky však nemají vliv na hladinu HDL cholesterolu, který je tělu prospěšný.

Jiné z katechinu, které jsou v čaji matcha obsaženy snižují krevní tlak, je-li čaj konzumován pravidelně, alespoň jedenkrát denně. Katechiny totiž prostřednictvím tzv. inhibice angiotensinu brání zvýšenému stahování cév.